понедельник, 21 марта 2016 г.


                  
                                             
Вітаємо учнів Василівської школи  
з перемогою! 
16 березня 2016 році в Миколаївському обласному Центрі туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді було проведено 5-й обласний конкурс юних екскурсоводів «Музейна скарбниця Миколаївщини». В якому взяли участь 71 учасник. Наш район представляли Передрій Лілія та Цветкова Кристина, учні 9 класу  Василівської школи.
 В цьому році організатори заходу присвятили його 80-річчю з дня народження Б. Мозолевського, видатного поета та археолога, уродженця нашого краю. Отже і головна тематика цьогорічного конкурсу була зосереджена на археологічних здобутках та їх відображенню в експозиціях музеїв навчальних закладів області. Оцінювали виступи юних екскурсоводів поважні та досвідчені науковці і педагоги, які не лише об’єктивно та неупереджено оцінювали виступи, а й давали фахові і доречні зауваження, побажання. Серед них доктори та кандидати історичних наук, голова Миколаївської обласної організації Національної спілки краєзнавців, консультанти та керівники наукової секції МАН «Історичне краєзнавства».
        Лілія та Кристина на конкурсі представили екскурсійну роботу «Археологічні пам’ятки Кінбурнської коси». Загалом члени журі позитивно відзначили пошукові напрацювання наших учнів. Завдяки виступу дівчат всі присутні віртуально опинилися на Кінбурнській косі, побували на територіях давніх поселень. Конкурсантки висловили припущення  про існування дев’ятої  Запорізької Січі , яка знаходилася безпосередньо на косі в період з 1787 року до 1792 рік і мала назву Васильківська – Ракова Січ. З цією метою вже декілька років територія, де розташовувалась Січ, є  об’єктом досліджень учнів Василівської школи – членів гуртка «Історичне краєзнавство» на чолі з керівником гуртка, вчителем історії Твердовською Любов Петрівною. За 3 роки досліджень учнями було знайдено  фрагменти української кераміки 17-18 століть, глиняні дитячі іграшки, монети російські, ковані цвяхи, гарматне ядро, турецький ятаган. Всі знайдені експонати учениці представили на розгляд журі та учасників конкурсі.
         Дівчата повернулися з Миколаєва з масою позитивних вражень від досконалої організації заходу та атмосфери, яка сприяла їх натхненій та результативній роботі. За участь в обласному конкурсі дівчата отримали грамоту за друге місце в номінації «Краща екскурсія», чим порадували учнівський та педагогічний колективи школи та особисто керівника наукової роботи Твердовську Л.П.
  Вітаємо дівчат та керівника з перемогою. Бажаємо оптимізму та чекаємо нових досягнень у краєзнавчій роботі.

1 комментарий: